וַיִּשְׁמַע אַבְרָהָם אֶל-עֶפְרוֹן וַיִּשְׁקל אַבְרָהָם לְעֶפְרון אֶת-הַכֶּסֶף אֲשֶׁר דִּבֶּר בְּאָזְנֵי בְנֵי-חֵת אַרְבַּע מֵאוֹת שֶׁקֶל כֶּסֶף עובֵר לַסוחֵר. וַיָּקָם שְׂדֵה עֶפְרוֹן אֲשֶׁר בַּמַּכְפֵּלָה אֲשֶׁר לִפְנֵי מַמְרֵא הַשָּׂדֶה וְהַמְּעָרָה אֲשֶׁר-בּוֹ וְכָל-הָעֵץ אֲשֶׁר בַּשָּׂדֶה אֲשֶׁר בְּכָל-גְּבֻלוֹ סָבִיב. לְאַבְרָהָם לְמִקְנָה לְעֵינֵי בְנֵי-חֵת בְּכל בָּאֵי שַׁעַר-עִירוֹ. וְאַחֲרֵי-כֵן קָבַר אַבְרָהָם אֶת-שָׂרָה אִשְׁתּוֹ אֶל-מְעָרַת שְׂדֵה הַמַּכְפֵּלָה עַל-פְּנֵי מַמְרֵא הִוא חֶבְרוֹן בְּאֶרֶץ כְּנָעַן.
בראשית כ"ג
על פי המסורת היהודית והכתובים, המערה הנה מקום קבורתם של אבות האומה אברהם, יצחק, יעקב ואמהות האומה שרה, רבקה ולאה (רחל נקברה בקבר רחל בבית לחם), ולכן היא מהמקומות המקודשים לכל שלושת הדתות.
קצת קבלה:
בספר הזוהר כתוב כי האדם הראשון חצב את המערה וטמן בה את עצמו ואת אשתו. "מהיכן ידע האדם הראשון היכן המערה? אלא ראה אור אחד דקיק עולה באותו מקום, שיוצא מגן עדן, ורצה אותו לקברו. ושם הוא המקום, סמוך לשער גן עדן." (בראשית נ"ז).
אגדות חז"ל:
כיצד אברהם אבינו גילה את המערה. כאשר עשה סעודה למלאכים ורצה ליקח בן בקר, כפי שכתוב :"ואל הבקר רץ אברהם" (י"ח,ז") – ברח מלפניו (הבן בקר) ונכנס למערת המכפלה. רץ אברהם אחריו שם ומצא שם אדם וחווה שוכבים על המיטות וישנים, ונרות דולקים עליהם וריח טוב עליהם כריח ניחוח. לפיכך חמד את המערה לאחוזת קבר."
ישנה סיבה נוספת לבחירתו של אברהם במערה: מאברהם אבינו מתחיל הסיפור של העם היהודי. אברהם הוא מצאצאי אדם וחוה אמנו (בין אדם לנח יש 10 דורות ובין נוח לאברהם עוד 10). העגל הנחה את אברהם למערה כדי שיווכח במו עיניו כי לאדם הראשון אין טבור ועל כן נברא ע"י אלוהים עצמו וכך כולנו, בני אברהם גם בניו של אלוהים עצמו.
קצת היסטוריה:
מעל המערה נבנה בימי בית המקדש השני (כנראה ע"י המלך הורדוס) מבנה נאה שהשתמר עד היום ובו מספר אולמות תפילה מעוטרים, כל אולם על שמות אבותינו.
לאחר כיבוש חברון במלחמת ששת הימים יכלו יהודים לשוב ולהתפלל במערת המכפלה לאחר יותר מ 700 שנה של שלטון מוסלמי אשר אסר עלינו להיכנס למקום.
במשך כל אותן שנים, נתנו המוסלמים ליהודים להגיע רק עד המדרגה השביעית – ושוב, הסיבה לכך פשוטה מאוד: ישנו ויכוח בין האיסלם ליהדות על הבכורה (ישמעאל ויצחק). אילו היו מכירים בזכות היהודים להתפלל במערה, בעצם היו מכירים בזכות הירושה (ויש אומרים – הבכורה, כי הוא הבן המבוכר, אך לא הבכור) של יצחק ולכן היו נאלצים להכיר ביהדות.
חשוב לציין, ששלושת המקומות עליהם יש ויכוח ביננו לבני דודנו הערבים עד היום, הם מקומות המוזכרים כי נקנו בכסף, ולא הושגו במתנה או כשלל מלחמה:
- אברהם קנה את מערת המכפלה מעפרון החתי
- יעקב קנה את חלקת הקבר ליוסף מבני חמור, אבי שכם
- דוד המלך קנה את הר הבית מארונה היבוסי
וחזרה לימנו אלו בחברון:
המצבות המציינות את קברי אברהם, יצחק יעקב, שרה, רבקה ולאה, אינם קברי האבות, אלא מצבות שנוספו מאוחר יותר. מערת המכפלה עצמה נסתרת מתחת למבנה הענק. הכניסה למערות הוא "פתח הנרות" – חור עגול וצר מאוד ברצפת הקומה העליונה ב"אולם יצחק" הסגור במכסה נחושת. מדי בוקר פותחים השומרים את מכסה הבור ומורידים בחבל אל המערה נרות שמן
בימים אלו, החליטו באו"ם להוציא את מערת המכפלה מאתרי המורשת הלאומיים כצעד ראשון לפני הצהרה על בעלות ערבית במקום. ראש ממשלת ישראל, מר בנימין נתניהו, שלח מכתב תגובה חריף אשר שולל לחלוטין את החלטת האו"ם
סוג המערה: מערת קבורה תנכית לאבות אומת היהודית |
ציוד מיוחד: אין |
הערות ואזהרות: שטח בטחוני |
לשלב בטיול בסביבה עם: קבר רחל |