מערת שוקבא – גילוי התרבות הנאטופית של האדם הקדמון

מערת שוקבא היא אתר ארכאולוגי הנמצא במדרון הצפוני של ואדי אנ-נאטוף (נחל נטוף), מדרום לכפר שוקבא, כ-14 ק"מ מצפון מזרח ללוד. במערה זו התגלתה לראשונה תרבות חומרית ייחודית שנקראה התרבות הנאטופית על שם ואדי אנ-נאטוף.

במקום נערכה חפירה ארכאולוגית על ידי משלחת בריטית בניהולה של דורותי גארוד אשר חשפה אוסף של כלים מאבן, אבן צור, כלי עצם וחרוזים, וכן מספר קברים. כלי הצור האופייניים היו מיקרוליתים בצורת סהר (סהרונים). בהסתמך על נוכחות המיקרוליתים והיסטים אחרים של התרבות החומרית, גארוד הגדירה את המאסף כשייך לשלב לא ידוע עד אז של התקופה האפיפלאוליתית (לפי המינוח שהיה נקוט בזמנה, התקופה המזוליתית), מעט לפני התקופה הנאוליתית. התרבות, שממצאים נוספים ממנה נתגלו בחלקים נוספים של ארץ ישראל והלבנט, נקראה התרבות הנאטופית (התקיימה כ-11,700-15,000 שנים לפני זמננו).

הנאטופים, אחרוני הציידים-לקטים בדרום־מערב אסיה, חיו על מפתן המהפכה הנאוליתית, והיו לאבות ראשוני החקלאים באזורם. תרבותם החומרית הייתה עשירה ושרידיה מלמדים על חברה מורכבת נייחת־משהו שבימיה חלו שינויים משמעותיים אשר עצבו את התרבויות החקלאיות שבאו אחריה.  הגילוי, שפורסם באופן מסודר, הביא למחקר ולעניין רב בעולם.

בסרטון נהדר זה (באנגלית) תוכלו לראות את התנאים הסביבתיים באזור מערה זאת הפכה את האדם הקדמון מתרבות של ציידים ונוודים לחקלאים ומתיישבים:

סוג המערה:
ציוד מיוחד: אין
הערות ואזהרות:
לשלב בטיול בסביבה עם: